Da li ste znali ?

 

Felix... da je felix reč latinskog porekla, i označava sreću. U skladu sa našim imenom Felix travel i logom, detelina sa četiri lista, potrudićemo se da i Vi budete srećni nakon naših putovanja Laughing.

 Krakov...  da je jevrejska četvrt Kazimierz, u Krakovu, poslužila kao najvernija lokacija za snimanje Spilbergovog filma ,,Šindlerova lista".  Iako je četvrt rekonstruisana 1980. godine  i danas možete naići na oronule objekte, koji svedoče o stradanju Jevreja, koji su tokom Drugog Svetskog rata odvedeni u Aušvic. U gradu se takođe nalazi jedan od najstarijih univerziteta u centralnoj Evropi, Jagelonski univerzitet, na kome je studirao i naš poznati nobelovac Ivo Andrić.

Rim... da su u Rimu snimljene kultne scene iz filmova ,, Da Vinčijev kod"  i  ,, Praznik u Rimu".  Ukoliko želite da krenete stopama glumaca Tom Hanksa, Gregory Pecka i Audrey Hepburn , prošetajte se 30 metara visokim Španskim stepenicama. Još jedna od interesantnih lokacija u Rimu je restoran po imenu -La Parolaccia- , što u prevodu znači psovka, u delu grada Trastevere, gde će Vas za ,,samo" 40 E, zaposleni u restoranu počastiti obilnim obrokom i nizom psovki i uvreda na Vaš račun.

Venecija... da je Venecija jedno od najpoznatijih skrovišta čuvenog zavodnika Kazanove, koji je jedini uspeo da pobegne iz mletačkog zatvora,  poznatog po svojoj okrutnosti. Takođe u Veneciji je 1720.  godine otvoren prvi kafić u svetu  ,,Caffe Ala Venezia trionfante" , koji je u početku bio skromno svratište lokalnog stanovništva, a kasnije pod imenom ,,Caffe Florian" po vlasniku Florianu Francesconiu, mesto na koje su dolazili Charls Dickns, Goethe, Casanova, Lord Byron. Danas ovde možete sresti neke od poznatih svetskih imena, kao što su Liz Taylor, Meryl Streep i John Malkovich.

Pariz... da je čuveni pariski kabare ,,Moulin Rouge" u Parizu, postavio čak šest Ginisovih rekorda u okviru samo jedne večeri. U osvajanju nekih od ovih podviga, najuspešnija je trupa ,,Crvene vetrenjače", koja se upisala u Ginisovu knjigu rekorda time što je u  igri učestvovalo 30 plesačica, koje su u ritmu Ofenbahove muzike, za samo 30 sekundi 720 puta podigle noge i napravile 62 špage. Još jedan od Ginisovih rekordera je Francuski proizvođač automobila Citroen, koji je Ajfelov toranj koristio za svoju veliku reklamu, ukrasivši ga sa 250 000 svetlećih lampica.

Verona... da se u Veroni, kao i u Las Vegasu, možete venčati za samo 3,5 minuta i 1000 E u kući koja čuva uspomenu na veliku ljubav Romea i Julije.

Monte Karlo... da se u Monte Karlu nalazi jedan od najluksuznijih hotela u svetu ,,Hotel de Paris", čiji je enterijer poslužio za snimanje drugog dela filma ,,Iron man". Za uživanje u ovom luksuzu biće Vam potrebno da izdvojite oko 800 E za jednu noć. Monte Karlo, kao odredište bogatih i slavnih, nudi usluge velikog broja kazina. Jedan od najpoznatijih  ,,Monte Carlo Casino" svojim korisnicima, koji u igrama na sreću izgube više od 100 000 E, kao utešnu nagradu daje 14 noćenja u luksuznom hotelu de Paris. Takodje u kazinu postoji i soba opremljena jednim stolom, stolicom i pištoljem sa jednim metkom, namenjena za samoubistva onih koji u kazinu izgube mnogo veće svote novca, pa čak i čitavo bogatstvo.

Krf ... Grčko i ujedno pravo ime ostrva je Kerkira, koje je od zapadnih sila smatrano " bedemom hrišćanstva ", posle pada Beograda pod vlast Turaka. Grci su svoj " jonski raj " smatrali okupiranim od zapadnih sila i sanjali su slobodu vekovima. Zato su tako dobro razumeli Srbe kada su nakon povlačenja preko Albanije prispeli na njihovo tlo. Znali su Grci šta je san o slobodi. Krf ima samo 70 km kraću obalu od cele Crne Gore.